Laat je verhaal plakken

Laat je verhaal plakken
Tegenwoordig beslist de cliënt waar, wanneer en via welk apparaat zij in contact willen komen met zorgverleners. Een station wat hierbij vaak wordt aangedaan is de website van de praktijk. Maar hoe converteer je een websitebezoeker in een cliënt? Uit ervaring weten wij dat het vertellen van een verhaal werkt.

Vertel een verhaal
Waarom luisteren we allemaal aandachtig als er een verhaal wordt verteld? Een verhaal dringt diep door in ons brein. Het spreekt het limbische systeem aan; het gedeelte dat gevoel, motivatie, genot en ons emotionele geheugen beheerst. Simpel gezegd; je natuurlijke dekking tegen commerciële boodschappen zakt, waardoor je meer openstaat voor de boodschap. De boodschap komt dan echt aan. Een goed verhaal wordt voltooid ‘in de luisteraar’. Empathie, compassie en identificatie zorgen ervoor dat iemand zich een verhaal eigen maakt.

Storytelling in de zorg
Er zijn veel zorgsituaties waarin je de bezoeker overtuigt met een goed verhaal. Het diagnoseproces bijvoorbeeld. Dat kun je overbrengen met een statisch stappenplan, maar ook door de reis van de cliënt vast te leggen op video. Zeggen dat een nieuw medicijn kan werken, maar laten zien wat het effect is werkt nog beter. Een goed verhaal roept een emotie op waardoor het verder leeft bij de ander. Bevestigt het verhaal jouw autoriteit en wekt het sympathie op. Dan converteer je een bezoeker in een cliënt.

In de praktijk
Cleveland Clinic laat in de onderstaande video korte verhalen zien. Ze zoomen in op de menselijke kant en laten zien dat zorg verder gaat dan alleen verzorgen; het gaat om het begrijpen van je cliënt.


Hoe creëer je een verhaal?

– Vertel vanuit het perspectief van de cliënt of specialist.
– Probeer zo beeldend mogelijk te zijn. Gebruik bij voorkeur video en fotografie.
– Denk na over het plot.
– Verwerk een uitdaging. Dat maakt een verhaal nog interessanter.

Laat je verhaal plakken